Mediation

Waarom kies ik voor mediation?

Eigenlijk is het heel simpel. Een procedure voor de rechter duurt lang, kost een hoop geld en levert een flinke dosis stress op. Bovendien zal de relatie met de ander alleen maar slechter worden. Deze nadelen heb je bij mediation niet. Mediation is snel, goedkoper en met behoud (of zelfs) herstel van de relatie. Hulp van Mediation Praktijk Brabant is absoluut het proberen waard.

De enige voorwaarde voor mediation is dat je samen aan het traject wilt beginnen. Dat wil niet zeggen dat je het graag wilt of dat je het leuk vindt. Nee, er moet enkel de wil zijn om het conflict of geschil te stoppen. Bij een scheiding moet je nou eenmaal door een heel traject heen en zul je afspraken moeten maken over de kinderen, het huis, de financiën, pensioenen, verzekeringen en de inboedel. Als je steeds maar ruzie met elkaar maakt, zul je daar samen niet uitkomen. Ik help je dan graag. Snel, effectief en het liefst nog met behoud van de relatie. Vooral als je samen kinderen hebt zul je elkaar blijven zien. Dan kun je er maar beter het beste van maken en zorgen dat je in de basis ‘on speaking terms’ blijft. Een scheiding is al moeilijk genoeg.

Hoe verloopt het mediation traject?

We beginnen met een vrijblijvend intakegesprek. We maken kennis en ik leg uit wat jullie kunnen verwachten en daarna ondertekenen we de mediationovereenkomst. Daarna gaat de mediation van start en gaan we in op wat er speelt. Wat is er aan de hand? Wat vind je belangrijk? Wat wil je opgelost hebben? Hoe kijk je naar de toekomst? Wat wil je eruit halen? Wanneer is het voor jou goed? Veelal zijn 3 gesprekken van 1 a 2 uur voldoende.

Schaamte, boosheid en starheid horen erbij

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Ruzie op je werk, met je familie, met je buren of je belandt in een (echt)scheiding. Misschien had je niet gedacht dat je ooit in zo’n nare situatie terecht zou komen. Troost je met de gedachte dat je niet de enig bent. Je boosheid, je gevoel van schaamte of falen horen er allemaal bij. Ook lukt het soms niet meer om helder te denken. Je vermogen om doeltreffend te handelen blokkeert als je ‘erin’ zit. Je raakt als het ware verstrikt in de ruzie en ziet geen oplossingen meer. Je ziet door de bomen het bos niet meer en bent uit het oog waar het je wezenlijk om gaat.

Toch zijn er altijd oplossingen. Gek genoeg bestaat voor vrijwel elk conflict een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Met mediation gaan partijen die oplossingen weer zien.

‘Bezig zijn met mediation is bezig zijn met herstel: herstel van respect, gelijkwaardigheid, communicatie en onderlinge verhoudingen.’

Wat is de kracht van mediation?

Ten eerste houd je de regie in eigen hand. Je beslist namelijk zelf over de uitkomst van het conflict. Hierdoor blijf je ‘in control’ en ben je niet afhankelijk van het oordeel van een derde, zoals een rechter of een arbiter. Ten tweede verloopt het traject snel en informeel en blijft het betaalbaar. Zonder verzeild te raken in dure en veelal tijdrovende juridische procedures, gaan we samen op zoek naar een passende oplossing. Als mediator ben ik neutraal en onafhankelijk en zorg ik voor een constructief proces richting de daadwerkelijke oplossing.

Bent u op zoek naar een mediator Brabant? Mediation Praktijk Brabant is er voor u. Neem gerust contact me op voor een kosteloze en vrijblijvende kennismaking.

 

Neem contact op

10 + 3 =