freelance kandidaat-notarisDe zomervakantie is vaak hét moment om de balans op te maken. Zit ik op de goede plek? Vind ik mijn werk nog leuk? Ontwikkel ik me nog genoeg? Wat zou ik anders willen de komende tijd? Kortom, ben ik tevreden?

Sinds ruim een jaar ben ik freelance kandidaat-notaris en MfN registermediator, nadat ik zo’n 15 jaar in loondienst heb gewerkt waarvan 10 jaar bij hetzelfde kantoor. In de meeste gevallen komt na zo’n periode de stap naar (toegevoegd) notaris, maar in mijn geval -mede door verhuizing naar het zuiden- moest daar eerst nog een stap tussen. Ik besloot te gaan freelancen.

En wat heeft die keuze me gebracht? Heel veel. Ik ben dik tevreden met mijn werk op dit moment. Maar waarom dan?

  1. Het is reuze interessant en leerzaam om een kijkje in verschillende keukens te nemen. Hoe werkt het elders? Waarom zijn de taken zo verdeeld? Maakt een goede software echt een verschil in efficiëntie? Hoe dragen de notarissen hun ondernemerschap/notarisschap? Licht of zwaar? Of gaan sommigen er zelfs onder gebukt? Speelt karakter daarbij een rol? Of misschien humor? Heb je hierin een keuze? Wat straal je als kantoor uit? Loop je voorop met nieuwe ontwikkelingen?
  2. Ik vergroot mijn netwerk met rasse schreden. Praat met iedereen en verbind mensen aan elkaar.
  3. Ik ben baas over mijn eigen agenda. De ene periode schaal ik op om het vervolgens weer rustiger aan te doen. Wel moet ik steeds alert blijven op het aantal uren om waarnemingsbevoegd te blijven.
  4. Door de tijd heen krijg ik steeds meer helder wie ik ben, wat ik kan en wat bij me past (mede door te zien wat níet bij me past). Door wie raak ik geïnspireerd? Bovendien ontwikkel ik mijn eigen stijl als kandidaat-notaris en mediator. Ik sta zo vreselijk achter het fenomeen mediation, dat straal ik in alles uit en komt in alle werkzaamheden terug.
  5. Ten slotte ben ik nu aan het ondernemen en dat dwingt me om actief te zijn. Opdrachten en mediations komen niet vanzelf aanwaaien, dus ik doe aan acquisitie, bloggen en netwerken. Ook voer ik mijn boekhouding en krijg ik verstand van alle fiscaliteiten rondom het ondernemerschap.

Zie ik ook nog nadelen? Uiteraard, die zijn er ook:

  1. Het is onzeker wat gaat komen. Komt er wel een volgende opdracht? In deze tijd moet ik opdrachten afslaan maar wat komt er na deze goede tijd? Dan komt het aan op zelfvertrouwen.
  2. Ik moet flexibel zijn. Niet gedacht, maar het gaat me best goed af.
  3. Er is een hoop extra te regelen, waar ik -toen ik in loondienst was- geen benul van had. Dat was naïef van me.

Deze zomer mijmer ik dus tevreden verder over het afgelopen jaar en het komende jaar. Van mij mag dit zo wel even blijven. Ondertussen verrijk ik me verder en ontwikkel ik me door. Met het vertrouwen dat een volgende stap een logisch vervolg is. Nu het ondernemerschap me al bevalt ben ik me misschien toch nog ongemerkt langzaam aan het klaarstomen voor het notarisschap? Wie weet.

Fijne zomer gewenst!