En de kinderen dan?

Als je gaat scheiden, scheiden de kinderen helaas mee. In mijn praktijk staan de kinderen minstens zo centraal als de ouders.

Hoe vertel je de kinderen dat jullie uit elkaar gaan? Wat is een goed moment en wat kun je verwachten? Je wilt ten slotte problemen die voort kunnen komen uit de scheiden voorkomen.

Ouderschapsplan

Onder mijn begeleiding maken jullie afspraken maken over de omgang, de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Alle ouders van minderjarige kinderen zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te maken, ook als je dus niet getrouwd was.

De volgende onderwerpen worden in ieder geval vastgelegd in het ouderschapsplan.

  • hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelen (omgangsregeling);
  • hoe jullie elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bijvoorbeeld bedtijden / huiswerk) of opvattingen over straffen. Ook over het contact met de beide families kunnen afspraken gemaakt worden in het ouderschapsplan.

Omdat kinderen zich voortdurend ontwikkelen en situaties kunnen veranderen, kan het zijn dat het ouderschapsplan periodiek herzien moet worden. Daarom is het handig om bij voorbaat al momenten af te spreken waarbij jullie bekijken hoe alles loopt, bijvoorbeeld een jaar de scheiding.

Speciaal voor de kinderen

In mijn praktijk werk ik samen met Debbie Verschoor, kindertherapeut van Praktijk Stralend Kind. Zij kan je kinderen individueel of in groepsverband begeleiden tijdens de scheiding. Hierdoor komt de verwerking op gang en leren de kinderen zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Zij werkt hierbij met het Zandkastelenprogramma®. Dit is een kortdurende programma (slechts 1 ochtend of 1 middag) en de inhoud van het programma is uiteraard afgestemd op de leeftijd van je kind. Het Zandkastelenprogramma® is erkend en bewezen effectief.

 

 

Mediator scheiding regio Brabant

Ik werk als mediator in de regio Brabant. Het is mogelijk om in mijn kantoor af te spreken, maar ik kom ook langs op locatie. We beginnen het proces altijd met een een kennismakingsgesprek. Hierna gaan we dieper op het conflict in. Ik heb een doeltreffende werkwijze, want je wilt uiteraard dat de scheiding snel geregeld is. Neem gerust contact op voor meer informatie, uiteraard vrijblijvend!

Neem contact op

14 + 11 =