Ouderschapsplan?

Gaan jij en je partner uit elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan ben je -in het belang van je kinderen- verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen.
Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht, maar ook samenwonende ouders die beiden het gezag hebben zijn dit tegenwoordig verplicht.

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • Hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen (de zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelen (de omgangsregeling)
  • Hoe jullie elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Ook over het contact met de beide families kunnen afspraken gemaakt worden in het ouderschapsplan.

Omdat kinderen zich voortdurend ontwikkelen en situaties kunnen veranderen, kan het zijn dat het ouderschapsplan periodiek herzien moet worden. Daarom is het handig om bij voorbaat al momenten af te spreken waarbij jullie bekijken hoe alles loopt, bijvoorbeeld een jaar de scheiding.

Mediator in regio Brabant

Ik werk als mediator in de regio Brabant. Het is mogelijk om in mijn kantoor af te spreken, maar ik kom ook langs op locatie. We beginnen het proces altijd met een een kennismakingsgesprek. Hierna gaan we dieper op het conflict in. Ik heb een doeltreffende werkwijze, want je wilt uiteraard dat de scheiding snel geregeld is. Neem gerust contact op voor meer informatie, uiteraard vrijblijvend!

Neem contact op

10 + 3 =